dimecres, 1 de juliol del 2009

Quasi umplugged




És difícil realitzar una crònica d'un concert amb tantes variables com el d'U2. Perquè es podria parlar de l'escenari i tota la parafernàlia tècnica; del repertori i la qualitat musical; de la posada en escena; dels missatge del Bono al món... sí, no només es dirigeix als assistents al concert.

Considero que el concert inicial de la gira més que un motiu de celebració, que també, no deixa de ser un experiment; no deixem de ser conillets d'Índies. És preferible disfrutar-los quan ja estan més rodats. Per Europa en un mes, per exemple.

L'escenari és immens, espectacular, grandiós, realment un mamotreto; però, calia? És d'unes dimensions gegantines que només s'aprecia bé a la distància; és allí quan lluiex en escreix. Es podria afirmar que a "pocs metres" perd; inclús els més allunyats al Camp Nou estaven massa propers?
Però que en venguin la idea de que és un concert de visió de 360º és mentida. Estàvem situats, amb en Joan, a la part posterior i això és el qua vam veure, les espatlles del músics. I no, l'escenari no és mòbil; hi ha un parell de ponts i una pasarela circular. L'únic que girava era la bateria d'en Larry. Una petita enganyifa perquè U2 es dirigia a la gent que estava situada a la Diagonal.
Reconec que la pantlla de vídeo retràctil ha der ser un avenç tecnològic bestial, i així la vaig disfrutar, però un pèl infrautilitzada.


A mitjans del concert vam conèixer el motiu autèntic del disseny d'aquest escenari. Contactar amb els astronautes de l'estació espacial !!! Ben bé una flipada de les grosses. Hagués estat divertit actuar de voyeur mentre se'ls ocorria aquesta idea. Una marcianada, mai més ben dit, que va servir per trencar una mica el ritme del concert o bé que els 4 tinguessin un breu descans.

Començar amb "Breath" amb va semblar un excés de supèrbia. "Som tan bons que amb una peça de tempo mig encenem tot l'estadi", sembla que vulguessin dir. Doncs no !!! Un concert es comença a tot drap, amb tralla, amb un peça emblemàtica; si ja tens el públic a la butxaca des de l'inici tot rutllarà millor.

"No line in the horizon", la segona, va sonar planera, sense empenta... quasi, quasi umplugged, com moltes de les peces posteriors que mereixien un so més contundent, "Where the streets have no name", "Ultraviolet", "Beautiful day" o "City of blinding ligths".

I aquesta manca de trempera va ser el gran llast del concert. Gran show, però concert fluixet, desangelat, fred, a on la música no arribava amb força. Podria ser "culpa" d'on estava situat, segona graderia, però no ho sé.

Comprenc que la banda tingui ganes de mostrar el nou material, però cal dosificar-lo, que, senyors, toqueu per l'audiència no per vosaltres. I enllaçar amb quatre peces del nou així d'entrada, doncs potser és una mica massa sobtat, com una llosa pesada.
No obstant amb fer gràcia ser testimoni d'un tractament tecno-ètnic, amb un Larry tocant el djembé, de "I'll go crazy if I don't go crazy tonigth", malgrat les estripades dedicades a l'experiment que he llegit.
Suposo que va ser oportú l'homentage a en Michael Jackson mentre sonava "Angel of Harlem" sense secció de vent; el vaig trobar més aviat oportunista... a mi no m'agrada ni mica, però l'actualitat direcciona l'espontaneïtat. I amb "Walk on", enllaçada amb la liverpoolenca "You'll never walj alone", segon homentage de la nit, a la líder birmana Aung San Suu Kyi
Afortunadament van sonar algunes peces emblemàtiques, autèntiques perles, que potser no s'esperaven, i van sevir per augmentar el nivell d'atenció del públic, com "Unforgettable fire" amb en The Edge als teclats.





En Bono va estar menys comunicatiu que en altres gires, va limitar els seus discursets, les seves proclames al món... però ens van endollar un vídeo del cardenal Desmond Tutu abans d'entrar ja als previsibles bisos, l'esmentada "Ultraviolet", "With or without you", una vegada més destrossada, i la lentorra "Moment of surrender". Uns bisos els cal més trempera !!!

I per "coses del directe" en Bono no es va oblidar de la lletra en un parell de peces.

Per aquest quasi umplugged millor haver-me quedat a casa.

Per acabar una anècdota. El R. Madrid i en Florentino van contraprogramar el concert del Camp Nou amb la presentació de Kaká al món. Ridícul... de paranoia.

13 comentaris:

  1. ARA SI!!!!
    Aquest blog és una mica capullo amb els comentaris, serà selectiu???

    Escolta, que jo crec que això dels concerts, i aquest tipus de concerts han deixat de ser música (passen a un segon pla) i vas a veure un espectacle, o sigui que el proper cop, mentalitzat.

    Apa, què tal per Vilafranca?
    Àlex

    ResponElimina
  2. Ostres com es nota que les nenes han anat a dormir d'hora. Per què només ens passa quan tinc guàrdia?

    Bé, pràcticament tots els concerts són millorables, però aquest especialment... mira que no treure'm el bono a mi a l'escenari!!
    Apa, ja m'he estrenat, eh?

    Nuski

    ResponElimina
  3. What such a group of bastards, who don't know anything about music. We made the best music show in the world ever, plenty of lights, TV, and good sound. What do you need to be satisfied?? Maybe some straw in the floor, and a concert of Melendi in the Camp Nou. You don'r deserve to come to our concerts. My God, sure, you are the typical spaniard who never is agree.
    Fuck away everybody

    Bono

    ResponElimina
  4. Nuski, benvinguda a bord !!!
    Àlex, res de bloc selectiu... hi escrius tu.
    Bono, don't forget this, I'm not an spaniard.

    Fins ara.

    ResponElimina
  5. Hei men,
    I'm Tony the guy from Snow Patrol.
    I found the show really, really amazing. Thousands of people singing our songs, jumping with us and being one in New Field.
    Chordi, I cannot understand which is your problem.
    May be you will need Ms Pompeo near by you to enjoy a little bit more.
    EIIII CABRONSSSSEEEETTTE!!!

    TONY

    ResponElimina
  6. Hi Joourdi,
    I'm Ellen, Tony has told me you don't enjoy last concert in New Field where he was singing with his group. I found them incredible, as you know they sing one of the songs of Grey's Anatomy, and the songs are ... UAUUUU; I can't describe them...
    I know, you are one of my best fans, and I know you don't lik Dr. Macisso, but don't worry, I'm coming to Barcelona next week, so we can meet anywhere, may be in my Hotel. I will be in La Florida, so please call to the Hotel next week and we can schedule a date.
    I've seen a picture of you in the web of corricolaris, and I think you are so interesting.

    xxx

    Ellen Pompeo

    ResponElimina
  7. De fet, són millors els comentaris que la crítica !!!

    Estic treballant i haig d'estar serios ..... això no ens ho podem permití !

    Salut ! vull dir .... health !

    ResponElimina
  8. Tony, your gig was so soft... I can't understand you're a pro !!! Improve, guy, improve.

    Ellen, pleased to meet you next week. La Florida? Mmmmmmmmmmmmmmmm... making love under the moonligth... maybe?

    Intoxicador!!!, tu per aquí... ja t'enyorava.

    Fins ara.

    ResponElimina
  9. But, what a shit of blog, isn't it? Come on Ellen. Two weeks ago in Ron Wood's birthday party, in Ritchmond, you told me that you would be in Cannes with me, next week, exactly, from July 13th to July 18th.. what are to telling to this unkown guy about, a stupid date in Barcelona???? Sure he is gay....Do you remember last time we made wild love, in my NY flat, while we saw the police caught that negro thief trying to robber that cab driver...Was exiciting wonderful.
    And relating to this irish guy who thinks god or sometihng, how many people were in both Barcelona concerts? 200.000. You are a clown.Please take a llok at this link: http://www.youtube.com/watch?v=asbmvFsk8go. There was 1 million, not 250000. You are a begginer, a lighthuger, a little bottoms licker,a clown... Come on, grow!!! By the way, Ellen. If you go to La Florida with this guy don't ask me for my iPod next time you need it, ok???. Think about it.
    Norman Cook

    ResponElimina
  10. Madonna mia!!!!
    questa note di Iulio io vare ferte un carcingoli con la mia king size decker.
    Ma como podere ferme questa vergonza a mi.
    Mi amore tu non sape questos ragazzos sono tuto piccolo, tuto!!!!!
    Rocco

    ResponElimina
  11. Definitivament el blog ha agafat un aire més divertit, que ja anyoràvem.
    Gràcies Jordi per permetre publicar comentaris a tot el món.
    Nuski i Àlex

    ResponElimina
  12. What the hell is found by everybody in Ellen. Her face is ugly, her tits are smaller than a plump and she has a but that looks like a Bullfight square.....What do you fins so exciting in this piece of bacon??? I'm so much beutiful thant her.Blonde hair, a couple of melons that would be the dream of every man in the world, and the rest of the universe, and two long legs, impossible to finish in one night.Can I come with you in La Florida, Jordi???? please, make me yours!!! POSSESES ME, NOW, PLEASE!!! Lets make love by telephone, Jordi!!! I give you my cell number. Please take note: 655578956969, with doble zero in the beggining.With all my love...Katherine Heigl

    ResponElimina